Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
401
sziasztok! matek TZ-m van és eddig az összes kérdés megvan viszont a szövegesben elakadtam...tudna valaki segíteni?
feladat: Gondoltam egy számra, melynek ötszöröséből kivontam 4-et, majd így kapott számot elosztottam 5-tal és eredményül szintén 6-ot kaptam. Melyik számra gondoltam?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Gondolt szám: x

Eredményül színtén 6-ot, és a 5 után is a 6-hoz kapcsolódó rag van, így gondolom 6-tal osztjuk.
Tehát a feladat:
Gondoltam egy számra, melynek ötszöröséből kivontam 4-et, majd így kapott számot elosztottam 6-tal és eredményül szintén 6-ot kaptam. Melyik számra gondoltam?
Ebben az esetben:
5x-4/6=6 /*6
5x-4=36 /+4
5x=40 /:5
x=8
A 8-ra.

Ell:
8*5=40 40-4=36 36:6=6 ✓
0