Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csak a megoldás kellene

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1193
A medencébe 3 cső torkollik. Az elsőn befelé folyik a víz és 6 óra alatt megtöltené a medencét. A másodikon is befelé folyik a víz, és 5 óra alatt töltené fel a medencét. A harmadik csövön kifelé folyik a víz, és 10 óra alatt tudna kifolyi rajta a teli medence tartalma. Mennyi idő alatt tölthetjük meg a medencét, ha mindhárom csövön áramlik a víz?
20 %-os töménységű oldathoz 10 kg 90 %-os oldatot öntöttünk. Hány kg a 20 %-os oldat tömege, ha a keverék töménysége 40%?
Egy 40 éves anyának 16 éves a lánya. Hány évvel ezelőtt volt az anya háromszor annyi idős, mint a lánya?
Összekeverünk 3 liter 12 %-os és 5 liter 18 %-os töménységű oldatot. Hány százalékos keveréket állítottunk elő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A medencébe 3 cső torkollik. Az elsőn befelé folyik a víz és 6 óra alatt megtöltené a medencét. A másodikon is befelé folyik a víz, és 5 óra alatt töltené fel a medencét. A harmadik csövön kifelé folyik a víz, és 10 óra alatt tudna kifolyi rajta a teli medence tartalma. Mennyi idő alatt tölthetjük meg a medencét, ha mindhárom csövön áramlik a víz?

egész:
1. cső: 6 h
2. cső: 5 h
3. cső: -10 h

x idő alatt
1. : x/6
2. : x/5
3.: -x/10

x/6+x/5-x/10= 1 / X 60
10x+12x-6x= 60
16x= 60/:16
x= 3,75

Ell:
3,75/6+3,75/5-3,75/10= 37,5/60+45/60-22,5/60= 60/60= 1

3,75 óra alatt tölthetjük meg a medencét, ha mindhárom csövön áramlik a víz.


20 %-os töménységű oldathoz 10 kg 90 %-os oldatot öntöttünk. Hány kg a 20 %-os oldat tömege, ha a keverék töménysége 40%?

x kg -------------- 20%----------- x-szer 20/100
10 kg ------------- 90%-----------10 x 90/100
10+x---------------40%-----------(10+x) x 40/100

x X 20/100+10 x 90/100= (10+x) x 40/100 / X 100
20 x+900= (10+x) x 40
20 x+900= 400+40 x/-20x
900= 400+20x/-400
500= 20x/:20
25= x

A 20%-os oldat tömege 25 kg.


Egy 40 éves anyának 16 éves a lánya. Hány évvel ezelőtt volt az anya háromszor annyi idős, mint a lánya?

Most:
anya: 40
lánya: 16

x éve:
anya: 40-x
lánya: 16-x

40-x= 3(16-x)
40-x= 48-3x/+3x
40+2x= 48/-40
2x= 8/:2
x= 4

Ell: 4 éve
anya: 36
lánya: 12
Valóban az anya 3 x annyi idős volt, mint a lánya.

3 évvel ezelőtt volt az anya 3 x annyi idős, mint a lánya.


Összekeverünk 3 liter 12 %-os és 5 liter 18 %-os töménységű oldatot. Hány százalékos keveréket állítottunk elő?

3 l --------12%-------3 x 12/100
5 l---------18%-------5 x 18/100
8l----------x%--------8 x x/100

3 x 12/100+5 x 18/100= 8 X x/100/ x 100
36+90= 8x
126= 8x/:8
15,75= x

15,75 %-os keveréket állítottunk elő.
0