Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
4893
Két gömb sugarának aránya 2:1.A nagyobb göm térfogata k-szorosa a kisebb gömb térfogatának.Adja meg a k értékét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A hasonló testek térfogatának aránya a lineáris arány köbével arányos.
Tehát a kétszer akkora sugarú gömb térfogata k = 2*2*2 = 8szor akkora.
Ez minden hasonló testre igaz: kockára, hengerre, kúpra, gúlára, bármire, feltéve hogy HASONLÓAK, azaz mind3 méretük ugyanolyan arányban nagyobb, egyforma alakúak.
(Egyébként, a térfogati képletekből is következik, pl:
V(kocka)= a^3 , V(gömb)= R^3 * 4*pi/3, stb.)
A hasonló síkidomok, ill. a testek felszínének aránya a lineáris arány négyzetével arányos.
1