Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
464
560dkg -30C-os jégből 80C-os vizet készítünk. Mennyi hőmennyiség kell ehhez?
Jég fajhője 2,1kJ/kg*C; jég olvadáspontja 0C; jég olvadáshője 334kJ/kg;
víz fajhője 4,2kJ/kg*C
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

3 lépés:

1. A jeget felmelegítjük az olvadáspontjára:

`Q_1` = `c_j*m*DeltaT_1` = `2.1*0.56*30` = 35,28 kJ

2. A jeget megolvasztjuk:

`Q_2` = `m*L_j` = `0.56*334` = 187,04 kJ

3. A vizet felmelegítjük 80 °C-ra:

`Q_3` = `c_v*m*DeltaT_2` = `4.2*0.56*80` = 188,16 kJ

A teljes hőmennyiség ezek összege:

`Q=Q_1+Q_2+Q_3` = 35,28+187,04+188,16=410,28 kJ
0