Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek!!562.563. Megoldana valaki?

Főoldal » Középiskola » Matematika
725
Koszonom elore is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
562. (0,6x-1,3)²+(2,1-0,7x)²=(0,9x-0,7)(0,9x+0,7)+(0,2x-0,1)²-11,26
0,36x²-1,56x+1,69+4,41-2,94x+0,49x²=0,81x²-0,49+0,04x²-0,04x+0,01-11,26 összevonva:
0,85x²-4,5x+6,1=0,85x²-0,04x-11,74, a 0,85x² mindkét oldalon szerepel, tehát elhagyható:
-4,5x+6,1=-0,04x-11,74 rendezve:
17,84=4,46x amiből:
4=x
Ellenőrzés:
baloldal:
(0,6*4-1,3)²+(2,1-0,7*4)²=(2,4-1,3)²+(2,1-2,8)²=1,1²+(-0,7)²=1,21+0,49=1,7
jobboldal:
(0,9*4-0,7)(0,9*4+0,7)+(0,2*4-0,1)²-11.26=(3,6-0,7)(3,6+0,7)+(0,8-0,1)²-11,26=2,9*4,3+(0,7)²-11.26=12,47+0,49-11,26=1,7
Mivel a jobb és a bal odalon is 1,7 jött ki, a megoldás jó!
563. (5/3-3x/2)(2x/3-1/4)=(3x/2-7/6)(7/8-2x/3)
10x/9-5/12+3x/8-6x²/6=21x/16-6x²/6-49/48+14x/18 közös nevezőre hozunk (432)
480x/432-180/432+162x/432-432x²/432=567x/432-432x²/432-441/432+336x/432 szorzunk 432-vel:
480x-180+162x-432x²=567x-432x²-441+336x, a -432x² mindkét oldalon szerepel, tehát elhagyható:
480x-180+162x=567x-441+336x összevonva:
642x-180=903x-441 rendezve:
261=261x amiből:
1=x
Ellenőrzés:
baloldal:
(5/3-3/2)(2/3-1/4)=(20/12-18/12)(8/12-3/12)=(2/12)(5/12)=10/144=5/72
jobboldal:
(3/2-7/6)(7/8-2/3)=(36/24-28/24)(21/24-16/24)=(8/24)(5/24)=40/576=5/72
Mivl a jobb és a bal oldalon is 5/72-t kaptunk, az eredmény jó
0

Az első feladat így érthetőbb?
2