Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 11

Főoldal » Középiskola » Kémia
528
Ammónium-kloridból és ammónium-szulfátból álló keverék 0,500 g-jából NaOH-oldat
segítségével felszabadítottuk az összes ammóniát, és a gázt 50,0 cm 3 0,108 mol/dm 3 -es
kénsavoldatba vezettük. Az így keletkezett oldatot 25, 05 cm 3 0,0998 mol/dm 3 koncentrációjú
NaOH-oldattal közömbösítettük. Határozd meg a kiindulási porkeverék tömeg %-os
összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`NH_4Cl` + `NaOH` `rightarrow` `NaCl` + `NH_3` + `H_2O`

`(NH_4)_2SO_4` + 2 `NaOH` `rightarrow` `Na_2SO_4` + 2 `NH_3` + 2 `H_2O`

`M_(NH_4Cl)` = 53,5 `g/(mol)`

`M_((NH_4)_2SO_4)` = 132 `g/(mol)`

0,5 g keverékben van x g `NH_4Cl` és 0,5-x g `(NH_4)_2SO_4`. Ezek mólban kifejezve:

`x/53.5` mol `NH_4Cl`, ebből ugyanennyi mol ammónia keletkezik

`(0.5-x)/132` mol `(NH_4)_2SO_4`, ebből kétszerannyi, azaz `(0.5-x)/66` mol ammónia keletkezik.

Elnyeletés:

2 `NH_3` + `H_2SO_4` = `(NH_4)_2SO_4`

A kénsavoldat:

50 `cm^3`-ében van `50/1000*0.108` = 0,0054 mol kénsav (5,4 mmol)

A közömbösítésre fogyott NaOH mennyisége:

25,05 `cm^3` oldatban van `25/1000*0.0998` = `2.495*10^(-3)` mol NaOH

`H_2SO_4` + 2 NaOH = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

feleannyi kénsav fogy, vagyis 1,2475 mmol kénsav

A különbség nyeli el az ammóniát, vagyis 5,4-1,2475 = 4,1525 mmol kénsav

erre fogyott kétszerannyi ammónia, azaz `4.1425*2` = 8,305 mmol

A felírható egyenlet:

`x/53.5+(0.5-x)/66=8.305*10^(-3)`

x = 0,206

0,5 g-ban van 0,206 g `NH_4Cl`

100 g-ban van `100/0.5*0.206` = 41,2 g , ennyi tömeg%-os a keverék `NH_4Cl`-ra.

Ha meg nem, akkor elszámoltam, de a levezetés kb jó.
1