Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Zérushely

Főoldal » Középiskola » Matematika
805
2sin(x-π /3)+1 Hol van a zérushelye?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
http://www.wolframalpha.com/input/?i=zero+of+2sin(x-%CF%80+%2F3)%2B1
//Ha tudsz egy kicsit is angolul akkor a késöbbiekben ez az oldal lesz a legjobb barátod.
0

A zérushely azt jelenti, hogy az az x, ahol a függvényérték 0, tehát meg kell oldani a

2*sin(x-(π/3))+1=0 egyenletet. Egyenletrendezés után:

sin(x-(π/3))=-1/2. Azt tudjuk, hogy -30°-nál lesz ez így, valamint -150°-nál, illetve 360°-onként ugyanezt azt értéket fogja felvenni, viszont a függvényben adott π/3, tehát át kell váltanunk radiánba, ami -π/6 és -5π/6 lesz, tehát:

1. megoldás: x-(π/3) = -π/6 + k*2π, erre x = π/6 + k*2π eredményt kapjuk, ahol k tetszőleges egész.

2. megoldás: x-(π/3) = -5π/6 + k*2π, amire x = -π/2 + k*2π a megoldás.
0