Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1268
10 g kálcium hány gramm oxigénnel lép reakcióba?
10gramm kálciumból hány gramm kálcium-oxid keletkezik?
2 g hidrogén hány g ammónia előállításához elegendő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2 Ca + O2 = CaO
10g / 40g/mol=0,25mol Mivel a reakció aránya 2:1 0,25/2 = 0,125mol O2 ---> 0,125 * 32g/mol = 4g
Keletkezett CaO= 10g + 4g = 14g

2. módszer
2 Ca + O2 = CaO
Reakció: 80g 32g 112g
Nekünk: 10g 10g*32g/80g=4g 10g+4g=14g vagy megint aránypárt használunk 10*112/80=14
Aránypár példa:
1/2 = 100/x / *x
1/2 x = 100 /*2
x = 200
Ellenőrzés 100/200= 1/2
Itt általában ilyen aránypárokat kell használni

Utolsó kérdés
N2 + 3H2 = 2NH3
28g 6g 34g
2g 2*34/28=2,43g
Módosítva: 5 éve
1