Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi, tudnátok ebben segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
733
1 ujjnyi ezüst-nitrát-oldathoz adjunk kevés, majd több ammóniaoldatot. Végezzük el ezután a réz(II)-szulfát-oldattal a fenti módon a kísérletet! Jegyezzük fel a változásokat! Ezután ezüst-nitrát-oldathoz adjunk először sósavat, majd ammóniaoldatot! Jegyezzük fel a tapasztalatainkat! Miért oldódott fel mindhárom esetben a levált csapadék? Mi a magyarázata az ammónia komplexképző tulajdonságának?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. reakció
Ezüst-nitrát oldathoz kevés ammóniát adva barnás színű ezüst-oxid csapadék keletkezik (fehér, majd lassan bebarnul):
2 AgNO3 + 2 NH3 + H2O = Ag2O + 2 NH4+ + 2 NO−3
Ha feleslegben adjuk az ammóniát, a csapadék komplex formájában feloldódik:
Ag2O + 4 NH3 + H2O = 2 [Ag(NH3)2]OH

2. reakció
Először kék csapadék jelenik meg:
CuSO4 + 2H2O = Cu(OH)2 + H2SO4
Utána több adagolásával feloldódik (sötétkék színe lesz az oldatnak)
Cu(OH)2 + 2 NH3 = [Cu(NH3)2](OH)2
CuSO4 + 4 NH3 = [Cu(NH3)4]SO4

3.
Fehér csapadék keletkezik összeöntéskor több sósavra nem oldódik fel
AgNO3 + HCl = AgCl + HNO3
Ammónia adagolásákor az elején több csapadék keletkezik majd több ammónia jelenlétében feloldódik a csapadék.
2 AgNO3 + 2 NH3 + H2O = Ag2O + 2 NH4+ + 2 NO−3
Ag2O + 4 NH3 + H2O = 2 [Ag(NH3)2]OH
AgCl + 2 NH3 → [Ag(NH3)2]+ + Cl-

A komplexképződés miatt oldódtad fel
Magyarázatot nem tudok sajna adni hogy miért képez komplexet...
De ami látszik hogy szeret datívan bekötni a réz és ezüst ionokhoz
Módosítva: 5 éve
0