Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok ezekben segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
701
Ammónium-kloridból és ammónium-szulfátból álló keverék 0,500 g-jából NaOH-oldat
segítségével felszabadítottuk az összes ammóniát, és a gázt 50,0 cm3 0,108 mol/dm3-es
kénsavoldatba vezettük. Az így keletkezett oldatot 25, 05 cm3 0,0998 mol/dm3 koncentrációjú
NaOH-oldattal közömbösítettük. Határozd meg a kiindulási porkeverék tömeg %-os
összetételét!


Milyen kísérletekkel lehetne megkülönböztetni a tömény salétromsav-, kénsav- és nátrium-hidroxid-oldatot rézpor segítségével? Írja le és magyarázza meg a várható tapasztalatokat, majd adja meg a végbemenő folyamatok reakcióegyenleteit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Na akkor reakciók.... számozom a lépéseket így: (1) (2) ami oldalt van az csak hogy mit írt a szöveg sorrendben


NH4Cl + NaOH = NaCl + NH3 + H2O 1. lépés a szöveg szerint
(5) x g
(NH4)2SO4 + 2NaOH = Na2SO4 + NH3 + 2H2O 1. lépés a szöveg szerint
(5) (0,5-x)g

Össz H2SO4: 0,05dm3 * 0,108mol/dm3 =5,4*10-3mol
2 NH3 + H2SO4 = (NH4)2SO4 2. lépés a szöveg szerint
(3) (5,4-1,25) * 10-3 = 4,15*10-3 mol
(4) 8,3*10-3mol ez itt az összes NH3 amit elnyelettünk!!

H2SO4 + 2NaOH = Na2SO4 + H2O 3. lépés a szöveg szerint
(2) (1) 25,05 cm3 0,988 mol/dm3
1,25*10-3mol ez itt 2,5 * 10-3 mol NaOH (használjuk a szöchiometriai együtthatókat a kénsavhoz)

ez egy egyenlet az NH3 tartalomra a legfelső egyenletekből! Persze sztöchiometriai arányokra odafigyelve itt pont 1:1
(6) x g / 53,5 + (0,5-x) / 132 = 8,3* 10-3
x = 0,4059 (ezt még lehet nagyob értékesjegy pontossággal megadni)
w%NH4Cl = 0,4059 / 0,500 * 100= 81,2 (itt már csak 3 értékesjegy pontosság megengedett a feladat miatt)
w%(NH4)2SO4 = 18,8%
Én itt úgy vettem hogy a savmaradékot közömbösíti és a sóhoz nem nyúl hozzá mert ha igen akkor szerintem nem megoldható a feladat vagy iszonyatosan trükkösen kell megcsinálni ;)
Lehet elszámoltam ellenőrizz vissza

Na akkor a további kérdések

Cu + 4 HNO3 = Cu(NO3)2 + 2 NO2 + 2 H2O tapasztalat: Vöröses barna gáz szabadul fel a reakció során ettől lehet megmondani melyik a HNO3

Cu + 2 H2SO4 = CuSO4 + SO2 + 2 H2O Tapasztalat: Ha tömény kénsav akkor reagál ha nem tömény akkor semmi sem történik, ha történik valami akkor pezsegnie kéne a felszabaduló gáz miatt.

Cu + 2 NaOH = Cu(OH)2 + 2Na tapasztalat: Ha végbemegy a reakció (amiben nem vagyok biztos) akkor nagyon szép kék csapadék fog képződni úgy tudom nincs hidroxo komplexe szóval több öntés után is marad a kék én csak az ammin és ciano komplexekről hallottam

fúú ez hosszú volt remélem minden érthető és nem írtam hülyeséget ^^

0