Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Ötletem sincs

Főoldal » Középiskola » Matematika
442
Kérlek segítsetek ebben a feladatban, nagyon nem értem ezt a témakört. Nagy segítség lenne ha levezetné, az aki tudja a választ, mert próbálom megérteni. Előre is köszönöm!!

Legyen ε > 0 tetszőleges szám. Van-e olyan N természetes szám, hogy ha n > N, akkor | ((-1)ⁿ)/n - 0 | < ε ? Legyen ε = 1/10, 1/100, 1/10⁶
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
határérték, konvergencia
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`|frac{((-1)^n)}{n}-0|`=`1/n`

Ha `n gt frac{1}{epsilon}` , akkor `frac{1}{n} lt epsilon`
Tehát ha `epsilon=0,1` akkor `n gt frac{1}{0,1}` és `N=10`,
ha `epsilon=frac{1}{100}` akkor `n gt frac{1}{0,01}` és `N=100`
ha `epsilon=10^(-6)` akkor `n gt frac{1}{10^(-6)}` és `N=10^6`, stb.
Módosítva: 5 éve
1