Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy rövid választ kérek. Köszönöm!

Főoldal » Középiskola » Kémia
409
Mi a molekuláris szintű magyarázata annak, hogy ha összenyomjuk a reakcióba lépő gázokat, a reakció felgyorsul ahhoz képest, mint ami összenyomás előtti állapotot jellemezte?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ahoz hogy egy reakció gyorsan végbemenjen ahoz hasznos ütközések kellenek.

A hasznos ütközések feltétele:
-Elegendő energia
-megfelelő irány
Ezt még befolyásolja a számuk és arányuk.

Nézzük meg a H2(g) + I2(g) = 2HI (g) reakciót itt a koncentrációfüggése
v=k*[H2]*[I2] k= reakciósebesség állandó

Ha nagyobb a koncetráció nagyobb lesz a beírható szám, azaz ha ugyanannyi molekulát kisebb térben reagáltatsz nagyobb lesz a sebesség mert a koncentráció nő!!! PL: 1 mol/dm3 H2 ----fele akkora tartály ugyanannyi mol gáz---> 2mol/dm3

Még a hőmérséklet is nőhet kis mértékben egy hírtelen összenyomásban de szerintem nem ez volt a lényeg a kérdésben, de azt érdemes tudni hogy a hőmérséklet növelése mindíg növeli a reakciósebességet!


Módosítva: 5 éve
1