Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
479
Sziasztok, ez lenne a feladatom, ma 8-ig kéne elküldeni:
Egy papír-írószer raktárban egyszínű és mintás mappák vannak, összesen 180 db. Az
egyszínű mappák 23%-a pont annyi, mint a mintások 7%-a. Hány db van a kétféle
mappából külön-külön? Úgy dolgozz, hogy számításaid nyomon követhetőek legyenek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Egyszínű:x
Mintás:y
x+y=120
0,23x=0.07y. Rendezve: (osztunk 0.07-el)
(23/7)x=y -> behelyessítjük az x+y=120-ba ->
1x+(23/7)x=120
(30/7)x=120 /(30/7)
x=28
...
x+y=120
y=120-x (x=28)
y=92

Ell.:
0.23(28)=0.07(92)
161/25=161/25, tehát ez a jó megoldás.
1