Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyöktelenítés.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1192
Csatoltam a képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1, a,

Ha egytagú a nevező, akkor szorzod a számlálót és a nevezőt is a nevező gyökös részével.

`4/root()(5)` = `4/root()(5)*root()(5)/root()(5)` = `4/5*root()(5)`

b,

`3/(2*root()(6))` = `3/(2*root()(6))*root()(6)/root()(6)` = `(3*root()(6))/(2*root()(6)*root()(6))` = `(3*root()(6))/(2*6)` = `root()(6)/4`

2,

Ha többtagú, akkor felhasználjuk az (a+b)(a-b)=`a^2-b^2` nevezetes szorzatot.

a,

`8/(root()(5)+2)` = `8/(root()(5)+2)*(root()(5)-2)/(root()(5)-2)` = `(8*(root()(5)-2))/(root()(5)^2-2^2)` = `8*(root()(5)-2)`

b,

`12/(root()(3)-1)` = `12/(root()(3)-1)*(root()(3)+1)/(root()(3)-1)` = `(12*(root()(3)+1))/(root()(3)^2-1^2)` = `12/2*(root()(3)+1)` = `6*(root()(3)+1)`


f,

`11/(3*root()(2)-root()(17))` = `11/(root()(18)-root()(17))*(root()(18)+root()(17))/(root()(18+root()(17))` = `11*(root()(18)+root()(17))`

g,

`10/(4*root()(2)-3*root()(3))` = `10/(root()(32)+root()(27))*(root()(32)-root()(27))/(root()(32)-root()(27))` = `(10*(root()(32)-root()(27)))/5` = `2*(root()(32)-root()(27))`

3,

e,

`(root()(7)+root()(5))/(root()(5)-root()(3))-(root()(7)-root()(5))/(root()(5)+root()(3))` = `((root()(7)+root()(5))*(root()(5)+root()(3))-(root()(7)-root()(5))*(root()(5)-root()(3)))/2`
0

4,

a,

`1/(root()(6-root()(5))` = `(root()(6)+root()(5))/(root()(6)^2-root()(5)^2)` = `root()(6)+root()(5)`

`2*root()(6)` = `root()(6)+root()(6)`

A második a nagyobb.

5,

`root()(x)` = a (vagy `a^2` = 1,5)

`(a+2)/(a+3)+(a-2)/(a-3)` = `((a+2)(a-3)+(a-2)(a+3))/(a^2-9)` = `((a^2-a-6)+(a^2+a-6))/(a^2-9)` = `(2a^2-12)/(a^2-9)` = `(2*1.5-12)/(1.5-9)` = 1,2
0