Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtan

Főoldal » Középiskola » Matematika
481
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
14a, Ha a kezdéskor x-el, a végzéskor y-al jelöljük az arányossági tényezőket. Akkor a következő egyenlet írható fel:
2x+3x+5x=4y+5y+6y
10x=15y amiből x=3/2y. Vagyis a kezdeti pénzek: 3y, 4,5y és 7,5y
A 3y és a 4,5y esetében kizárt hogy veszítettek volna, ezért annak aki 18érmét veszített a kezdetben 7,5y érméje volt, a végén pedig 6y.
Ha 7,5y-6y= 18, akkor y=12.
Vagyis a kezdetben 36,54,90 érme volt a fiúknál.
14b, 36+54+90= 180
Ezt osztották el egyenlően, vagyis a második nap kezdetén mindenki 60érmével kezdett.
A játék végén a győztes az egyik játékostól x a másiktól y érmét nyert el, így a vége:
60+(x+y)=(60-x+60-y)*1,25
60+(x+y)=[120-(x+y)]*1,25 használjunk x+y helyett a-t
60+a=[120-a]*1,25 felbontva a zárójelet:
60+a=150-1,25a rendezve az egyenletet:
2,25a=90 amiből a=40
Vagyis 40érmét nyert a győztes
0