Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi az x értéke

Főoldal » Középiskola » Matematika
2164
Mennyi az x értéke, ha lgx=3xlg2 + 2xlg3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
logaritmus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Használni kell a logaritmus azonosságait;

-3*lg(2)-ből lg(2³)=lg(8) lesz
-2*lg(3)-ból lg(3²)=lg(9) lesz
-ezek összegéből lg(8*9)=lg(72) lesz, tehát:

lg(x)=lg(72), ennek a logaritmusfüggvény szigorú monotonitása miatt x=72 a végeredménye, tehát x értéke 72.
0