Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
619
70,0 w%-os kénsavoldatban kén-trioxidot oldva 500 g 98,0 w%-os kénsavoldathoz jutottunk. Mekkora tömegű kén-trioxidból, ill. mekkora tömegű 70,0 w%-os kénsavoldatból indultunk ki?
köszönöm a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Tekintsük a kén-trioxidot is egy kénsavoldatnak.

`M_(SO_3)` = 80 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

80 g kéntrioxidban van 98 g kénsav

100 g `SO_3`-ban van `100/80*98` = 122,5 g kénsav (hihetetlen, de igaz; ha neház elképzelni, fogd fel úgy, hogy 100 g `SO_3`-ból 122,5 g tömény kénsavat lehet készíteni).

Jöhet a keverés, x g a `SO_3` és 500-x g a kiindulási kénsavoldat.

Keverési egyenlet:

`x*122.5+(500-x)*70=500*98`

Ezt kell megoldani.

x = `266.dot(6)` g `SO_3`-ból indultunk ki (a többi a kénsavoldat).
1