Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi egy fakocka tömege?mennyi egy vasgolyó tömege?ó

Főoldal » Általános iskola » Matematika
730
Sziasztok!Tudna nekem vakaki segíteni a 7 feladatban?Nagyon köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

A jobb oldali mérleggel érdemes kezdeni. Legyen a fakocka tömege x (kg).

A mérleg bal oldalán van 3 fakocka és 1,25 kg

A mérleg jobb oldalán van 1 kg + 10 dkg + 20 g + 10 g + 5 g = 1,135 kg

Hát ez bizony így nem jó, a mérleg nem lesz egyensúlyban, hiszen a bal oldali súlyok tömege már eleve több, mint a jobb oldali súlyoké.

Ha a bal oldalon nincs ott az 1 kg-os súly (szerintem ezt rontották el, nyomdahiba), akkor felírható egyenlet:

3x+0,25 = 1,135 /-0,25

3x = 0,885 /:3

x = `0.885/3` = 0,295 kg

b, A vasgolyó tömege: A bal oldali mérleg mindkét karjáról leveszel két fakockát, a bal oldalon nem marad fakocka, a jobb oldalon pedig marad 7 fakocka. Egy vasgolyó tömege tehát éppen 7 fakocka tömegével lesz egyenlő.

Ha az első feltételezés igaz, akkor

A vasgolyó tömege = `"fakocka tömege"*7` = `0.295*7` = 2,065 kg
1