Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
761
A tömény sósav 25 oC-on, standard nyomáson 39 w%-os, 1,19 g/cm3 sűrűségű. Ezen ismeretek alapján határozd meg, hogy a desztillált víz saját térfogatának hányszorosát képes feloldani hidrogén-klorid gázból standard nyomáson, 25 oC-on. ( A víz sűrűségét ezen a hőmérsékleten is tekintsük 1,0 g/cm3-nek.)
Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(HCl)` = 36,45 `g/(mol)`

100 g oldatban van 39 g HCl és 100-39 = 61 g víz

39 g HCl az `39/36.45` = 1,07 mol HCl

pV = nRT

`V_(HCl)` = `(n*R*T)/p` = `(1.07*8.314*298)/101325` = 0,02616 `m^3` = 26,16 `dm^3`

61 g víz az 61 `cm^3`, azaz 0,061 `dm^3`

0,061 `dm^3` víz nyel el 26,16 `dm^3` HCl-ot.

Ez pedig `26.16/0.061` = 429-szerese.
0