Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia segítség

Főoldal » Középiskola » Kémia
930
Az égetett mész állás közben elkarbonátosodott. Ennek 2,00 g-ját 1000 oC felett tartósan hevítve 1,56 g szilárd por marad vissza.
a) Írd fel a hevítés előtti keverék, olletve a hevítési maradék összetételét! (képlettel)
b) Írd fel a hevítés során végbemenő reakció egyenletét!
c) Számítsd ki a keverék w%-os összetételét!
d) Számítsd ki, hogy az égetett mésznek hány %-a karbonátosodott el a tartós állás közben?
Köszi a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

Hevítés előtti keverék: `CaO` - `CaCO_3`

hevítési maradék: CaO

b,

`CaCO_3` `rightarrow` `CaO` + `CO_2`

c,

`M_(CaO)` = 56 `g/(mol)`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

2 g keverékben van x g CaO és 2-x g `CaCO_3`

Ez molban:

`x/56` mol CaO és `(2-x)/100` mol `CaCO_3`

Marad ugyanennyi mol összesen, ami `1.56/56` mol `CaO`

`x/56+(2-x)/100` = `1.56/56`

Ezt kell megoldani.

x = 1

Nem lett bonyolult, fele ez, fele az.
0