Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz

Főoldal » Középiskola » Matematika
637
Következő három szám lehet-e egy derékszögű háromszög három oldala hosszának a mérőszámai?
(A számok gyök alatt értendőek)
3,5,8
Indoklást is szeretnék kérni, hogy miért igen, miért nem.
Előre is köszönöm a választ.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy olyan kérdés, amit élő beszéddel, szavakkal is meg lehet válaszolni.
Tudjuk azt, hogy a három szám (oldal) nagyobbika csakis a derékszögű háromszög
átfogója lehet, továbbá a Pitagorasz-tétel szerint `a^2+b^2=c^2`, ezért ide behelyettesítve
`a=sqrt(3)`, `b=sqrt(5)` és `c=sqrt(8)` értékeket kapjuk, hogy `sqrt(3)^2 +sqrt(5)^2 =sqrt(8)^2` .
Ami igaz állítás, mert `3+5=8`.
Módosítva: 5 éve
1