Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
546
gyöktelenítse a nevezőt:
1. 2/√x+1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem tudom, hogy csak elírtad, vagy így akartad, mindenesetre nézzük:
Én így értelmeztem:
`2/(\sqrt(x)+1)`

Ezt úgy lehet megoldani, hogy a gyökös rész (nevező) konjugáltját vesszük, majd szorozzuk ezt kihasználva 1-gyel a törtet:

`2/(\sqrt(x)+1)=(2/(\sqrt(x)+1))*( (\sqrt(x)-1) / (\sqrt(x)-1) )=(2*\sqrt(x)-2)/(x-1)`
0