Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Klasszikus valószínűség!

Főoldal » Középiskola » Matematika
952
Május 10-én 25 kocsi érkezik egy autókereskedésbe, 12 ezüst színű 5 ajtós,4 piros színű 4 ajtós, 2 piros színű 3 ajtós, és 7 zöld színű 3 ajtós. A parkolóba 4 és 5 ajtós kocsikat álltak be. Hányféleképpen állhatnak be a 3 ajtós kocsik az üres parkolóba?( a kocsik színe nem számít).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha jól értem, akkor 25 parkolóhely van, ahova 2+7 háromajtós kocsit akarunk beparkoltatni. Ekkor az első autót 25 helyre rakhatjuk, a másodikat 24 helyre, és így tovább, tehát 25*24*23*22*21*20*19*18*17=741.354.768.000-féleképpen parkolhatnának be, hogyha különböznének. A két piros kocsi 2!=2-féleképpen, a hét zöld kocsi 7!=5040-féleképpen parkoltathatóak le egy adott parkolási rendben, így 2*5040=10.080-szor több parkolási lehetőség lett számolva, mint amennyi valójában lehet, így ennyivel osztunk, ekkor 741.354.768.000/10.080=73.547.100-féleképpen lehet a kocsikat leparkolni.
0