Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

ötös számrendszer műveletek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
394
30443+3120
30443-1443
30443x4
30443:4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Összeadáskor úgy járunk el, mint a 10-esben. Arra kell
ügyelni, hogy a 4-es után 10, 14 után 20 stb. következik. Ebben
a példában `2+4=11`.

`"30443"`
`"03120"`
------
`"34113"`

A kivonásnál szintén a szokott módon járunk el. Felhasználtuk, hogy
`1+24=30`
`30443`
`-1443`
------
`24000`

A szorzásnál felhasználjuk a `4_5`-es szorzótáblát, ami így néz ki:
`4x0=0`, `4x1=4`, `4x2=4+4=13`, `4x3=13+4=22`, `4x4=22+4=31`
És ugyanúgy járunk el, mint a10-esben: jobbról balra haladva a maradékokat felhasználjuk
a következő számjegy kiszámításához.
`30443x4`
---------
`223432`

És ugyanez a helyzet a maradékos osztáskor is.
`30443:4=3444`
` " "34`
`" "34`
`" "33`
`" "2`

Utolsó algoritmus ellnőrzése:

`3444x4`
-------
`30441+2=30443`

Megjegyzés: a példákban leírt szájegyek az ötös számrendszerre értendők.
Módosítva: 5 éve
0