Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia segítség

Főoldal » Középiskola » Kémia
485
1:Számítsd ki a glicin tömeg %-os szén -, hidrogén- és nitrogéntartalmát !

2:Hogyan csoportosítjuk a fehérjékét oldhatóságuk alapján ! Legalább egy példa !


3:Milyen hatásokra változik meg a fehérjék szerkezete ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A glicin félkonstitúciós képlete:
NH₂-CH₂-COOH

Molekula tömege: 14+2+12+2+12+2*16+1 = 75 g/mol

N%=14*100/75 = 18,67 tömeg%
H%=5*100/75 = 6,67 tömeg%
O%=32*100/75 = 42,67 tömeg%

2.
Vízben oldhatóak: albuminok
Vizes só oldatban oldhatóak: globulinok
Vizes alkoholban oldhatóak: prolaminok
Lúgban oldhatóak: glutelinek
Oldhatatlanok: szkleroproteinek.

3.
hőmérséklet, pH, só koncentrációja és anyagi minősége
0