Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Törtes egyszerűsítés

Főoldal » Középiskola » Matematika
520
2x^2+2x-24/x^2+7x+12
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ehhez a számlálót és a nevezőt át kell írni szorzatalakra, azt pedig úgy tudjuk megoldani, hogy először megnézzük, hogy hol 0 az értékük, tehát megoldjuk a

2x²+2x-24=0, és
x²+7x+12=0 egyenleteket. Az első megoldásai x=-4 és x=3, tehát átírható 2*(x+4)*(x-3) alakra. A második megoldásai x=-4 és x=-3, így (x+4)*(x+3) alakra írható fel, tehát ezt kapjuk:

[2*(x+4)*(x-3)]/[(x+4)*(x+3)], itt már tudunk egyszerűsíteni (x+4)-gyel, így marad:

[2*(x-3)]/[x+3], ez tovább nem egyszerűsíthető.
0