Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10/O Derékszögű háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
726
1. Egy derékszögű háromszög egyik befogójának (a=12cm) az
átfogóra eső merőleges vetülete 8 cm. Milyen hosszú az átfogó? (Befogótétellel
számolj!)

2. Egy derékszögű háromszög egyik befogója a=13 cm, az
átfogóhoz tartozó magasság m=12 cm. Mekkora az említett befogó átfogóra eső
merőleges vetülete? (Pitagorasz tételével számolj!)

3. Egy derékszögű háromszög átfogóját a hozzá tartozó
magasságvonal talppontja p=20 cm és q=45 cm-es darabokra osztja. Mekkora az
említett magasság? (Magasságtétellel számolj!) Mekkora a háromszög területe?

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. a=12cm, p=8cm, c=?. a2=p*c /átrendezve
c=a2/p=122/8=144/8=18cm

2. a=13cm, m=12cm , p=?. p2+m2=a2 /átrendezve
p2=a2-m2 /  
p= a2-m2 
p= 132-122 
p= 169-144 = 25 =5cm

3. p=20cm, q=45cm, m=?. m= p*q 
m= 20*45 = 900 =30cm
c=p+q=20+45=65cm
T=c*m/2=65*30/2=975cm2
0