Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
707
Határozza meg a 4500 és 1425 legnagyobb közös osztoját és egyszerűsítse a 1425/4500 törtet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felírjuk a két számot prímtényezők szorzataként:

4500=2*2*3*3*5*5*5
1425=3*5*5*19

Most azt kell megnézni, hogy mi vehető ki mindkettőből; ami mindkettőben megvan, az a 3*5*5=75, tehát a két szám legnagyobb közös osztója a 75, így a tört egyszerűsítése után ez marad: 19/60. A 19 prímszám, amivel nem osztható a 60, így tényleg ez a legegyszerűbb alak.
0