Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ebben? Az osztályban senki se tudja

Főoldal » Középiskola » Kémia
438
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1b Ennyit tudok
0

1. B
2. A
3. D
4. C
5. A
6.
CaCO₃ → CaO + CO₂

reakcióhő=(-394)+(-635) - (-1207) = -1209 + 1207 = + 178 kJ/mol

40+16=56 g CaO előállításához 178 kJ energia szükséges,
5000 g CaO előállításához 5000*178/56= 15 892,857 kJ energia szükséges.

CH₄ + 2 O₂ → CO₂ + 2 H₂O

reakcióhő=(-394) + 2*(-286) - (-74,9) + 2*0 = -966 + 74,9 = -891,1 kJ

1 mol (24,5 dm³) metán elégetésekor 891,1 kJ energia szabadul fel.
24,5*15 892,857/891,1 = 436,96 dm³ metán elégetésekor 15 892,857 kJ energia szabadul fel.

7.
Zn+ 2 HCl = ZnCl₂ + H₂

65,4 g cinkből 24,5 dm³ (1 mol std. állapotú) hidrogéngáz keletkezik.
45 g cinkből x=45*24,5/65,4 = 16,86 dm³ std. állapotú hidrogéngáz keletkezik.

8.
2 Al + 6 HCl = 2 AlCl₃ + 3 H₂

2*27 g= 54 g alumíniumhoz 6*36,5= 219 g 100%-os sósavra lenne szükség és 3*24,5 dm³= 73,5 dm³ (3 mol) std állapotú hidrogéngáz keletkezik.
35 g alumíniumhoz x=35*219/54= 141,94 g 100%-os sósavra lenne szükség és y=35*73,5/54= 47,64 dm³ std állapotú hidrogéngáz keletkezik.

A szükséges 141,94 g hidrogén-klorid hány g 10%-os sósav oldatban van?

100 g 10%-os sósav oldatban 10 g HCl van oldva.
x=141,94*100/10 = 1419,4 g 10%-os sósav oldatban 141,94 g HCl van oldva.

Ennek a térfogata=1419,4 g / 1,048 g/cm³ = 1 354,4 cm³

9.
2 SO₂ + O₂ ⇔ 2 SO₃

K=1,8² / (0,3²*0,15) = 240 dm³/mol

Kiindulási helyzetben még nincs kén-trioxid, tehát amennyi kén-trioxid keletkezett, ugyanannyi kén-dioxid és fele annyi oxigén reagált el.

Tehát a kiindulási kén-dioxid koncentráció a maradék egyensúlyi + a keletkezett SO₃ = 0,3+1,8 = 2,1 mol/dm³

A kiindulási oxigén koncentráció a maradék egyensúlyi + a keletkezett SO₃ fele = 0,15+1,8/2 = 1,05 mol/dm³

Az átalakulás mértéke(%)= átalakult*100 / átalakulatlan

oxigén(%)=(1,8/2)*100/1,05 = 85,71 %
kén-dioxid(%)=1,8*100/2,1 = 85,71 %
Módosítva: 5 éve
0