Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
845
Mekkora az x a négyzeten -6,5x-3,50 egyenlet valós gyökeinek összege illetve szorzata
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A Viéte-formulákat kell használni;

x₁+x₂=-b/a=-(-6,5)/1=6,5 a gyökök összege

x₁*x₂=c/a=-3,5/1=3,5 a gyökök szorzata.

Viszont azt is meg kell vizsgálni, hogy az egyenletnek valóban vannak gyökei, például úgy, hogy megnézzük a diszkriminánsát (vagyis a megoldóképletben a gyökjel alatti részt); ha az pozitív vagy 0, akkor van gyöke.
0