Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene ezekben a feladatokban? SOS (ಥ _ ಥ)

Főoldal » Általános iskola » Kémia
557
Feladatok:
1., 128g kén - dioxid előállításához hány g ként kell elégetni?
2., 11 g szén - dioxidot hány g szén elégetésével nyerhetünk?
3., 10 g kalcium hány g oxigénnel lép reakcióba?
4., 10 g kalciumból hány g kalcium - oxid keletkezik?
5., 2 g hidrogén hány g ammónia előállításához elegendő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1.
S + O₂ = SO₂
32 g kén kell 32+2*16=64 g kén-dioxid előállításához.
x= 64 g kén (tehát kétszer annyi) kell 128 g (azaz 2*64 g) kén-dioxid előállításához.

2.
C + O₂ = CO₂
12 g szén kell 12+2*16=44 g szén-dioxid előállításához.
x= 3 g szén (tehát negyed annyi) kell 11 g (azaz 44/4=11 g) szén-dioxid előállításához.

3.
2 Ca + O₂ = 2 CaO
2*40=80 g kalcium 2*16=32 g oxigénnel reagál.
10 g kalcium 8-ad annyi, tehát 32/8= 4 g oxigénnel reagál.

4.
2 Ca + O₂ = 2 CaO
2*40=80 g kalciumból 2*(40+16)=2*56=112 g CaO keletkezik.
10 g kalciumból 8-ad annyi, tehát 112/8= 14 g CaO keletkezik.

5. 3 H₂ + N₂ = 2 NH₃

3*2=6 g hidrogén 2*(3+14)=34 g ammónia előállításához elegendő.
2 g hidrogén harmad annyi, tehát 34/3=11,33 g ammónia előállításához elegendő.
1