Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 11-Meredekség,iránytangens

Főoldal » Középiskola » Matematika
836
Az e egyenes átmegy az origón, és merőleges az y=-5/6 + 8 egyenesre.
a) Mennyi az e iránytangense és irányszöge?
b)Írd fel az e egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, Matematika, egyenlet, Tangens, egyenes, origó, meredekség, merőleges, iránytangens, irányszöge
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az e egyenes átmegy az origón, és merőleges az y=-5/6 + 8 egyenesre.
a) Mennyi az e iránytangense és irányszöge?
b)Írd fel az e egyenletét!

a)
y=-5/6 x + 8 /*6
6y= -5x+40
átalakítva az egyenletet:
5x+6y-40=0
normálvektora n(5;6)
irányvektora (-6;5)
Mivel "e" egyenes merőleges a fenti egyenesre, ezért "e" normálvektora= a fenti egyenes irányvektorával: "e" normálvektor=(-6;5)
iránytangense m = - (-6)/5= 6/5
m= tangens alfa, azaz 6/5= tangens alfa , ebből arcus tangenssel visszaszámítva alfa=50,2 fok

b)
normálvektora (-6;5), O(0;0) az egyik pontja
-6x+5y=0
0