Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
626
Adott egy tízszög Mennyi a valószínűsége, hogy az általunk meghatározott egyenes mindkét oldalán a sokszögnek négy csúcsa lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha tetszőlegesen adhatjuk meg az egyeneseket, akkor azt mondhatjuk, hogy a valószínűsége 0, mivel végtelen sok módon megadható egy egyenes, viszont véges sok módon, összesen 5-féleképpen adható meg olyan egyenes, ami kell nekünk, és 5/végtelen=0.

Ha viszont az egyenes csak a sokszög csúcsain mehet keresztül, akkor összesen 10*9=45-féleképpen határozható meg egyenes, 5-féleképpen húzható be az egyenes a kért módon, így a valószínűség 5/45=1/9=~0,1111=11,11%.

Ha az is kritérium, hogy a tízszöget két részre ossza az egyenes, akkor szomszédos csúcsokon nem mehet keresztül, ezekből 45-10=35 darab van (mivel a tízszögnek 10 oldala van), így a valószínűség már 5/35=1/7=~0,142857=14,2857%.
0