Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 7.osztály

Főoldal » Általános iskola » Kémia
480
1mol NaCl=1mol Na+ + 1mol Cl-
Mennyi a tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Az "1mol Na+ + 1mol Cl-" részével nem is kell foglalkozni

Az NaCl moláris tömege, azaz M(NaCl) = M(Na) + M(Cl) (A megfelelő arányokban persze ezesetben 1:1)
Ide behelyettesítek a periódusos rendszerben megadott adat alapján
M(NaCl) = 23g/mol + 35,5g/mol =58,5 g/mol
Ha 1 mol van ebből akkor ---> 1 mol * 58,5 g/mol (a mólok kiütik egymást a szorzás közben) = 58,5 g

Ez minden vegyületre, ionra, molekulára ugyanígy használható
Pl: Vegyük a szacharózt ami egy cukor Képlete: C12 H22 O11
M= 11 * MC + 22 * MH + 11 * MO = 11*12 + 22*1 + 11*16=330 g/mol
Remélem érthető mostmár :)
0