Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia sos!!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
864
Kedves fiatalok!

A mai órán az atomok felépítésével, és tömegével foglalkozunk. Az atomok három féle elemi részecskéből épülnek fől. Ez a három, atomnál kisebb részecske, a pozitív töltésű proton, a negatív töltésű elektron, és a semleges (töltéssel nem rendelkező) neutron. Az atomok tömegét gyakorlatilag az atommagban lévő protonok és neutronok adják, mert az elektronok nagyon pici tömegűek és így a tömegük elhanyagolható az atom tömegéhez képest. Egy atom tömegszáma az atommagjában található protonok és neutronok számának összegével egyezik meg.

Küldök erről az anyagról is egy összefoglalót. A feladatotok az lenne, hogy válaszoltok a következő kérdésekre:

Hány proton, elektron és neutron található, a H, a Mg, a Ca, a K és az Al atomokban?


link: https://prnt.sc/128l41s

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Hány proton, elektron és neutron található, a H, a Mg, a Ca, a K és az Al atomokban?

A rendszám mutatja meg a proton-és az elektronszámot. A neutronszámot úgy lehet kiszámolni, hogy a tömegszámból kivonjuk a rendszámot.

H (hidrogén):

proton: 1
elektron: 1
neutron: 1-1=0

Mg (magnézium):

proton: 12
elektron: 12
neutron: 24-12= 12

Ca (kalcium):

proton: 20
elektron: 20
neutron: 40-20= 20

K (kálium):

proton: 19
elektron: 19
neutron: 39-19=20

Al (alumínium):

proton: 13
elektron: 13
neutron: 27-13= 14
Módosítva: 5 éve
0