Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

!SOS! Középiskolai matek.

Főoldal » Középiskola » Matematika
504
1) A téglalap egyik oldala 12cm, a kerülete 144 cm. Mekkora a másik oldal és a terület?

2) A 8660 Ft-os cipő árát 15%-kal leértékelték. Mennyibe kerül?

3) a A háromszázhuszonhat és a négyszézhetvenkettő összegének ötszöröse mennyi

b) Mennyi 45és 16 szorzatánál hetvennyolccal nagyobb szám ötszöröse,

4) a) 5-3(4X+7)-(9-5X)=2-7(6X-4)-(3X+6)

b) 2+3(3x-6)+4(8-2x)= 5(6x-5)-(2x+4)

2021.04.22.cs SL
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia

Készítem
0

1.) a=12 cm b=? K=2*(a+b)=144
144=2*(12+b)
144=24+2b
120=2b
60=b --> 60 cm a "b" oldal hossza. // T=a*b --> T=12*60 --> 720 cm2 a téglalap területe

-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤

2.) Eredeti ár: 100% --> 15%-al csökkentjük --> 85%-ára csökken az eredetinek
Kulcslépés: Ki kell számolni 8660-nak a 85%-át.
8660*0,85=7361 Ft lesz a cipő ára.

-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤

3.a) (326+472)*5 = x --> x=3990

-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤

3.b) (45*16+78)*5 = x --> x=3990

-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤

4.a) 5-3*(4x+7)-(9-5x)=2-7*(6x-4)-(3x+6)
5-12x-21-9+5x = 2-42x+28-3x-6
-7x-25 = -45x+24 /+45x
38x-25 = 24 /+25
38x = 49 / :38
x = 49/38

-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤-¤

4.b) 2+3*(3x-6)+4*(8-2x) = 5*(6x-5)-(2x+4)
2+9x-18+32-8x = 30x-25-2x-4
x + 16 = 28x - 29 /+29
x + 45 = 28x /-x
45 = 27x /:27
5/3 = x

1