Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
584
a, Hány tömegszázalékos oldatot kapunk, ha 80g vízben 25g cukrot
oldunk fel?
b, 150g 25tömegszázalékos sóoldatot készítünk. Hány g sóra és hány
g vízre van szükségünk?
c, Számítsd ki, mekkora tömegű 10tömegszázalékos cukoroldat
készíthető 8g cukorból!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Jelölések: w% tömegszázalék, más jelöléssel m/m%
m a tömeg jele
a) w% = mb / mössz * 100% = 25g/80g+25g * 100%= 23,81

b) 150g 25w% oldat msó= 150g * 0,25 = 37,5g só mvíz=150g-37,5g=112,5g víz

c) 8g cukor az oldat 10w%-os az előző metódus alapján mb / mössz * 100% = w% ide behelyettesítünk
8g / mössz * 100% = 10%
800g = 10 * mössz
80g = mössz Válasz: 80g oldat
Megjegyzés: Egy másik metódus... Mivel 10w%os az oldat az azt jelenti hogy az egész oldat tömegének 10%át teszi ki a só
azaz ha megszorozzuk 100%/10%-el ugyanazt az eredményt kell kapnunk hiszen ennek a tömegnek a 10-szerese az egész oldat
8g * 100/10 = 80g
Remélem tudtam segíteni :)
0