Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítset szeretnék kérni!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
525
Bizonyos mennyiségű szörp palackozásához 2,5dl-es üvegekből 432 db kell.
A, Hány palackra van szükségünk, ha a 2,5dl-esek helyett 4-szer akkora űrtartalmú palackot használunk?
B, hány palack szükséges, ha a 2,5dl-esek helyett 6dl-eseket használunk?
Valaki legyenszíves el magyarázza? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia
Itt fordított arányosság segítségével fogunk dolgozni.
2,5 dl - 432 db kell
A,
ha 4x akkora űrtartalmú üveget használunk akkor
2,5*4= 1 l lesz 1 üveg
Ha belegondolsz: nagyobb üvegből kevesebb kell
Ezért fordított arányosság, mert az egyik oldal növekedésével a másik csökken, vagy fordítva: ha az egyik csökken a másik nő( mert kisebb üvegből több kell)
Ezt ált. egymás alá szoktuk felírni
2,5dl --> 432
*4 /4 (bocsi ezeket valamiért egymás mellé rakja)
10 dl (1 l) --> 108
(Küldök képet ott jobban látható lesz mert itt nem tudok nyilat csinálni)
B,
Ha 6 dl üveget használsz, akkor ugye ez még mindig nagyobb mint a 2,5 dl-es így ebből is kevesebb kell
megnézed mennyivel változott a 2,5 hogy 6 legyen: 2,5x=6 x=6/2,5 --> 2,4*2,5=6
Ezért a másik oldalt ennyivel kell elosztani
2,5 dl --> 432
*2,4 /2,4 (bocsi ezeket valamiért egymás mellé rakja)
6 dl--> 180
Mi mindig így csináltuk remélem jó lesz

Módosítva: 5 éve
0