Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög hiányzó oldalak magassága és oldalak hossza megadása

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1692
7.o Kisérleti Tk.83/2

Add meg a hiányzó oldalak és magasságok hosszát a háromszögben!
a) a= 10,2cm ma = 2,4 cm b= 12,24 cm
b) a= 14,4 m b= 9,6 m mb= 7,2 m
c) a= 16,2 km ma = 10,8 km b = 14 km
d) a= 0,3 cm ma = 0,22 cm c= 0,42 cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög területet a T = (a*ma) / 2 képlettel számolhatod.
Természetesen igaz a T = (b*mb)/2 és és T = (c*mc)/2, ahol az a,b,c az oldalak, az ma, mb, mc a hozzá tartozó magasságok.

Először kiszámolod a megadott adatok alapján a területet, és ebből már könnyű az ismeretlen adatokat kiszámolni:

Pl
a,
T = (a*ma)/2 = 2,4*10,2 / 2 = 12.24 cm²
T = (b*mb)/2 =
12.24 = 12.24*mb / 2
24.48 = 12.24 mb
2 cm = mb
A b-hez tartozó magasság 2 cm.

b,
T = b*mb / 2 = 9,6*7,2 / 2 = 34.56 m²
T = a*ma / 2 =
34.56 = 14.4*ma / 2
69,12 = 14,4*ma
4,8 = ma
a-hoz tartozó magasság 4,8 m
1