Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan álljak neki és milyen módszerrel?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1849
Valamely háromszög területe 715 négyzetcentiméter, egyik oldala 53,4 méter hosszú és egy másik oldalával szemközti szöge 38,79 fok. Határozzuk meg a háromszög többi oldalának a hosszát és a háromszög szögeit.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Segítség!, Magyarázat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Van nekünk egy olyan területképletünk, hogy T=a*b*sin(γ)/2, ahol a és b két oldal, γ pedig az előbbi oldalak bezárt szöge. 53,4 méter=5340 centiméter, így behelyettesítés után ezt kapjuk:

715=5340*b*sin(38,79°)/2, ezt az egyenletet megoldva ~0,42746=b megoldást kapjuk, tehát a b oldal hossza 0,42746 cm.

A harmadik oldalt innen koszinusztétellel tudjuk kiszámolni; ha az c, akkor:

c² = 0,42746² + 5340² - 2*0,42746*5340*cos(38,79°), erre
c=~5339,6668 cm adódik.

Az egyik ismeretlen szöget innen szinusztételből kapjuk meg, a harmadikat pedig onnan, hogy a belső szögek összege 180°.
0