Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sinus, cosinus tétel?

Főoldal » Középiskola » Matematika
5127
1) Egy paralelogramma átlói 26 cm, illetve 14 cm hosszúak, az általuk bezárt szög 42 fok 16 perc. Mekkorák a paralelogramma oldalai és szögei?
2) Egy paralelogramma két oldala és az általuk közbezárt szöge: 36cm, 22cm, illetve 48 fok 15 perc. Számítsuk ki a paralelogramma területét és az adott szögével szemközti átlójának a hosszát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trigonometria, cosinus, sinus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A paralelogramma átlói a paralelogrammát 4 háromszögre bontják, melyekből 2-2 egybevágó, és felezik egymást kétféle háromszöget kapunk:

1. Két oldala 13 és 7 cm, ezek hajlásszöge 42°16', ha a harmadik oldal hossza x, akkor koszinusztétel szerint:

x² = 13² + 7² - 2*13*7*cos(42°16'), erre x=~9,1278 cm adódik.

2. Ugyanazok az oldalak, csak a közbezárt szög más: 180°-42°16'=137°44', ekkor a koszinusztétel:

y² = 13² + 7² - 2*13*7*cos(137°44'), erre y=~18,7799 cm adódik.
0