Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
3564
Az x²+bx-10=0 másodfokú egyenlet diszkriminánsa 49. Számítsa ki b értékét! Számítását részletezze!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A másodfokú megoldóképletet magold be:
Ha az egyenlet ilyen: ax² + bx + c = 0
akkor a megoldások:
x₁₂ = (-b ±  b² - 4ac  ) / (2a)
Ami a gyök alatt van, az a diszkrimináns:
b² - 4ac = 49
Most a=1, b=b, c=-10
b² - 4·1·(-10) = 49
b² + 40 = 49
b² = 9
Ez pedig b=3 valamint b=-3 lehet, két megoldás is van.
1