Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Havi bevétel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
615
Egy család havi bevétele 310 000ft, amiből havonta 12%-ot tudnak nyaralásra félretenni, rezsire (villany, fűtés, stb) pedig 24%-ot fizetnek. A fennmaradó összegből kell a mindennapokban gazdálkodniuk. Mennyit tesznek félre, mennyi a rezsijük és mennyi pénzük marad havonta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A százalék azt jelenti, hogy felosztjuk 100 egyenlő részre, és ezekből a részekből kiveszünk annyit, amennyit megadtak. 310.000 Ft-ot felosztjuk 100 egyenlő részre, akkor 1 rész 3.100 Ft-ot ér.
12%-ot tesznek el a nyaralásra, tehát 12-szer 3.100 Ft-ot kell vennünk, ezek összértéke 12*3.100=37.200 forint. Rezsire 24%-ot költenek, így 3.100-ból 24 darab kell nekünk, viszont itt tudunk egyszerűbben is számolni; mivel a 24 a 12-nek a kétszerese, ezért elég az előbbi összege szorozni 2-vel, így 37.200*2=74.400 Ft megy el a rezsire.
Így marad 310.000-37.200-74.400=198.400 forint, amit a napi megélhetésre költenek.
0

adatok:
310000ft/hó
nyaralás: 12%/hó
rezsi: 24%/hó
számolás:
nyaralás: 310000:100=3100
3100*12=37200ft
rezsi: 3100*24=74400ft
megoldás:
Nyaralásra 37200 ftot tezsnek félre havonta, rezsire 74400ftot, és 198400ft-juk marad havonta.
0