Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög csúcspontjai

Főoldal » Középiskola » Matematika
5670
Számítsuk ki a háromszög csúcspontjainak koordinátáit, ha oldalegyeneseinek egyenlete:

3x + 4y = 15
x - 7y = 5
7x + 3y = (-15)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, háromszög, számítás, koordináta, egyenes, 3szög
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Páronként egyenletrendszerbe rakod őket, és azokat kiszámolod.

Ha az első kettőt vesszük:

3x + 4y = 15 }
x - 7y = 5 }, érdemes a második egyenletet 3-mal szorozni:

3x + 4y = 15 }
3x - 21y = 15 }, majd kivonva egymásból a két egyenletet:

25y=0, erre y=0 adódik, ezt beírjuk valamelyik egyenletben x helyére, én az elsőben fogom:
3x + 4*0 = 15, erre x=5 adódik, tehát az egyik csúcs koordinátái: (5;0).

A másik kettő menni fog ezek után?
0