Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szamitsd ki!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
874
Egy konyvespolc elso polcan 3 konyvvel van tobb,mint a masodik polcon. A masodik polcon levo konyvek szama a harmadik polcon levo konyvek szamanak 75%-a. A harmadik polcon 28 konyv van, a negyedik polcon pedig 5-tel kevesebb, mint a harmadik polcon levo konyvek szamanak az 5 torve 7.
a.) Hany konyv van a masodik polcon?
b.) Hany konyv van osszesen a konyvespolcon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Érdemes a 3. polcból kiindulni;

A negyedik polcon 5-tel kevesebb könyv van, mint a harmadik polcon lévő könyvek 5/7 része. 28 5/7 része 28*(5/7)=20, ennél 5-tel kevesebb a 15, tehát a negyedik polcon 15 könyv van.
A második polcon a harmadik polc könyveinek 75%-a, vagyis 28*(75/100)=21 könyv van, az elsőn pedig ennél 3-mal több, tehát 24 könyv van.

Összesen 24+21+28+15=88 könyv van a könyvespolcon.
0