Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögek ívmértéke

Főoldal » Középiskola » Matematika
437
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szög, Matematika, ív
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A kör kerületének képlete: K=2*r*π, ahol α=360⁰
Tehát ha α=360⁰, akkor 2π-szer akkora a körív, mint a sugár.
Ha α=1⁰, akkor 2π/360=π/180-szor akkora a körív, mint a sugár.
Ha α=120⁰, akkor 2π/3=2/3 π-szer akkora a körív, mint a sugár.

Ha az ív a sugár hosszának fele, akkor i=rπ*α/180⁰, i helyére r/2-t írva: r/2=rπ*α/180⁰ /r-rel osztva és átrendezve:
α=(1/2)*(180/π)=90/π=28,647⁰
1