Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
553
Egy számtani sorozat különbsége 11, ötödik tagja 72. Határozzuk meg a sorozat első négy tagját
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

d=11
a5=72
a1=?
a2=?
a3=?
a4=?
A sorozat képlete: an=a1+(n-1)d
Az ötödik tag esetén: a5=a1+(5-1)*11, mivel a5=72:
72=a1+4*11
72=a1+44 /-44
28=a1
A második tag képlete: a2=a1+(2-1)*11 /behelyettesítve
a2=28+1*11=28+11=39
A harmadik tag képlete: a3=a1+(3-1)*11 /behelyettesítve
a3=28+2*11=28+22=50
A negyedik tag képlete: a4=a1+(4-1)*11 /behelyettesítve
a4=28+3*11=28+33=61
0