Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
522
Egy szabadtéri színház nézőterén az első sorban 25 ülőhely van. Minden további sorban 4-gyel több ülőhely van, mint az előzőben. Hány ülőhely van
a) a 15. (utolsó) sorban;
b) a nézőtéren összesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, szöveges, rövid
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a1=25
d=4

a, a15=?
A sorozat (számtani) képlete: an=a1+(n-1)*d
A 15, tag esetén: a15=a1+(15-1)*4=25+14*4=25+56=81
Tehát a 15. sorban 81 ülőhely van.

b, S15=?
A sorozat összegképlete: Sn=(a1+an)*n/2 (ha ismerjúk az első és utolsó tagot is)
Ha összesen 15 tag van: S15=(a1+a15)*15/2 /behelyettesítve a1-t
S15=(25+81)*15/2=106*15/2=795
Teht a nézőtéren összesen 795 ülőhely van.
0