Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
7504
Mi az AB oldal egyenesenek egyenlete,ha az A(4;2) es a B(6;6)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felírod az AB→ vektort, ami (2;4), ebből csinálsz egy normálvektort, ami (4;-2), majd erre használod az Ax+By=Ax₀+By₀ képletet, ahol A és B a normálvektor első és második koordinátája, x₀ és y₀ pedig annak a pontnak a koordinátái, amely rajta van az egyenesen, így vagy A, vagy B koordinátáit írod be (a legjobb, hogyha mindkettővel végigcsinálod, mert ha mindkettőre ugyanazt kapod, akkor biztos, hogy jól számoltál).

Az A ponttal: 4x-2y=4*4-2*2=12, tehát 4x-2y=12, 2-vel lehet egyszerűsíteni: 2x-y=6
A B ponttal: 4x-2y=4*6-2*6=12, tehát 4x-2y=12, 2-vel egyszerűsítve 2x-y=6

Ugyanazt kaptuk mindkettőre, tehát jól számoltunk.
0