Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszerek

Főoldal » Középiskola » Matematika
517
Mi legyen az a és a b szám, hogy ha azt szeretnénk, hogy az egyenletrendszernek
a) egy megoldása legyen (ilyen sok lehet)
b) egy megoldása se legyen (itt az a csak egy szám lehet, a b azonban sokféle.
c) végtelen sok megoldása legyen (ilyen egy pár lehet)
x-3y = 2
2x+ay = b
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Akkor lesz egy megoldása az e.r-nek, ha `1*a+2*3 ne 0`, azaz `a ne -6`.
b) Akkor nem lesz megoldás, ha `1*a+2*3 = 0`, azaz `a = -6` és `b ne 4` tetszöleges szám.
c) Ha a két egyenlet nem lineárisan független, azaz `a = -6` és `b = 4`, akkor az
e.r.-nek végtelen sok megoldása lesz.
Érdemes végig gondolni a koordináta-geometriában tanult az egyenes egyenleteivel
kapcsolatos állításokkal is.
Módosítva: 5 éve
0